מושגים

 

על "הצ'י" (אנרגיה) – הוא המושג החשוב ביותר ברפואה הסינית , האנרגיה תופסת מקום חשוב וחיוני בפעילות הגוף. האנרגיה זורמת בערוצי האנרגיה הנקראים מרידיאנים ונותנת לאיברים את היכולת והאפשרות לתפקד כראוי.

 

תפקידי האנרגיה בגוף בראייה הסינית! 

האנרגיה המגינה (wei qi)– זורמת מתחת לעור תפקידה .תפקידה לחמם ולהגן על הגוף מפני חדירת גורמים חיצוניים כגון נגיפים ,חידקים וכיו"ב. האנרגיה המגינה פותחת וסוגרת את נגבוביות העור ויש לה קשר הדוק עם הריאות.

 

אנרגיה של המזון( Gu qi)– הטחול/לבלב וקיבה מפרקים את המזון בפעולת העיכול והופכים אותו לאנרגיה, שבסופו של דבר הופכת לדם או "הג'ינג הנרכש".

 

אנרגיה של האויר( zong qi)– מקורה מהאויר ומרוכזת בריאות תפקידה לווסת את פעילות הלב והריאות. הריאות אחראית על מצב האינרגיה הכללית בגוף. (כאשר הגוף זקוק לאנרגיה מיידית מתבטא הדבר בנשימה עמוקה)

 

אנרגיה תמצית החיים "ג'ינג"(jing)- אנרגיה זו ממונה על פעולות גדילה, התפתחות איברים פנימיים וריפוי הגוף מפגיעה או מחלה. חוסר ב"גינג" תגרום לבעיות במערכת הרביה. הג'ינג מאוסן בכליות ,מוח , מוח עצמות והזרע. חלק מהג'ינג מגיע בתורשה מההורים שלנו ונקרא"הג'ינג המולד" וחלק ממנו נוצר מהמזון שאנו אוכלים ונקרא "הג'ינג הנרכש". את "הג'ינג המולד" אין לנו אפשרות לחדש את המלאי מה שקיבלנו מהורינו צריך להספיק לנו לכל ימי חיינו. חוסר בג'נג או בזבוז יתר יגרום למחלות קשות ולא נעימות. אנו יכולים להקטין את ההתכלות של הג'ינג המולד אם ניצור "ג'ינג נרכש" זאת אומרת תזונה נכונה , שינה רצופה בלילה וכיו"ב. אצל גברים הגינג מתכלה הכי הרבה בשפיכת זרע ("לא תשפוך זרעך לשווא")בעוד שאצל נשים מתכלה בהריונות. 

 

נוזלי הגוף מהם? – דם, זיעה , רוק, שתן ודמעות. נוזלי הגוף מיוצרים מאכילה ושתיה. תפקידם לדאוג להזין , לתחזק ולשמור על לחלוחיות של העור, שרירים , פרקים, שיער, עצמות והאיברים הפנימיים.

 

חסר בנוזלי הגוף יכול להגרם מתזונה לקוייה, הזעת יתר , הקאות נטילת תרופות מסויימות ואיבוד דם רב.

 

 

הסבר יפה על תופעות החילופין בין יין ויאנג אפשר לראות בעזרת סמל היין ויאנג הידוע.

החלק הכהה מייצג את האיכות היין והחלק הבהיר מיצג את איכות היאנג. אבל אנו רואים בכל אחת מהאיכויות קצת מהאיכות השניה. דבר זה בא להסביר לנו שאף אחת מהאיכוית לא יכולה להתקיים ללא האיכות המנוגדת לה.

 

 

יין ויאנג בגוף האדם – אנשים בעלי תכונת יאנג דומיננטי יותר הם בעלי גוף חזק , תנועות נמרצות קול חזק , חולים  לעיתים רחוקות , אך כשחולים המחלה מורגשת חזק (בגלל מערכת החיסון החזקה) ונשארת לזמן קצר בלבד.

 

אנשים בעלי תכונות יין דומיננטיות יותר , בעלי מבנה גוף חלש. הם מכונסים בתוך עצמם ומופנמים , תנועותיהם איטיות וקולם חלש. אנשים אלה נתקפים בקלות ע"י מחלות אשר נמשכות תקופה ארוכה , ולעיתים אף גורמת להם לסבול מבעיות בריאותיות כרוניות.

 

ילדים– מלאי מרץ ואנרגיה מיוחסת לגוף תכונות יאנג , כל תהליכי ריפוי בגופם הוא מהיר .

מבוגרים– חסרי אנרגיה, זקוקים למנוחה, מיוחסת להם תכונות יין. החלמה ממחלה איטית ביחס ישיר לגילם.

 

יין ויאנג בגוף האדם– החלק העליון בגופינו יאנג ביחס לחלק התחתון שהוא יין. הגב בגופינו הוא יאנג ביחס לבטן שהיא יין.

 

האיברים הפנימיים בגופינו– מתחלקים לשתי קבוצות. קבוצה אחת כוללת את הכבד , לב , טחול/לבלב ,כליות וריאות. תפקידי האיברים בקבוצה זו היא שליטה במשק המים בגופינו יצור , אכסון והסעה של אנרגיית הג'ינג האנרגיה והדם. איברים אילו ניקראים "איברים מלאים/מוצקים" ומיוכסת להם תכונות יין.

 

קבוצת האיברים השניה כוללת: כיס מרה , מעי הדק , הקיבה , מעי הגס ושלפוחית שתן. תפקידם הפרדת הפסולת מהמזון והנוזלים וסילוקה מהגוף. איברים אלו ניקראים "איברים חלולים" משום שיש בהם חלל המאפשר למזון להיכנס אליהם. מיוכסת אליהם תכונות יאנג".

יין והיאנג בטבע מהו? - "בורא יום ולילה גולל אור מפני חשך וחשך מפני אור מעביר יום ולילה ומבדיל יום ובין לילה.. "(מיתוך תפילת ערבית). הסינים הקדמונים הושפעו באופן ישיר מכוחות הטבע ומחילופי עונות השנה. כך, באופן טבעי פיתחו יכולת התבוננות מעמיקה בתופעות הטבע המתרכשים סביבם. התבוננות מעמיקה זו הביאה אותם למסקנה שהעולם מתנהל לפי חוק קוטביות. לחוק הקוטביות הזה קראו הסינים "יין–יאנג" הכלל לחוק הקוטביות הוא שלכל דבר בעולם קיים גם היפוכו.

דוגמא : גבר ואישה , יום ולילה ,קיץ וחורף ,אש ומים , שמש וירח , חיים ומוות.

היין והיאנג הן למעשה איכויות הקימות בטבע , כך שכל דבר גשמי יכול להשתייך לאחת מהאיכויות הללו. לו רק שהיין והיאנג הם הפכים הם מתחלפים בינהם לסירוגין , כך מוסברת בעצם תופעות כגון "חילופי עונות ,חילופי היום והלילה , חיים ומוות.